NLP.

NLP staat voor Neuro linguïstisch Programmeren en is een wereldwijd toegepaste methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie. NLP wordt succesvol gebruikt in het onderwijs en het bedrijfsleven, in trainingen en bij coaching. NLP gaat niet over de inhoud, maar over de structuur van communicatie.

Neuro linguïstisch Programmeren is natuurlijk een weinig zeggende term, daar zouden de ontwikkelaars nu vast iets anders voor verzinnen. Wij noemen het ook wel Nog Leuker Persoon worden. Of Natuurlijke Levens Processen”. Hoe dan ook: NLP gaat er over hoe je lekkerder in je vel kunt zitten, meer energie kunt hebben en op een prettigere manier met anderen en met jezelf om kunt leren gaan. Je eigen gebruiksaanwijzing op emotioneel en communicatief gebied ontdekken zogezegd.

De elementen van NLP staan voor:

• Neuro: ons zenuwstelsel is geen vast gedefinieerde massa maar ontwikkelt zich op basis van ervaringen en hoe je daar van binnen mee omgaat.

• Linguïstisch: iedereen heeft een zogenaamde ‘interne dialoog’, bewust of onbewust gebruik je een zogenaamde storyteller. Dat deel van je brein dat betekenis, oorzakelijk verband en verklaringen geeft.

• Programmeren: dit is waar NLP uiteindelijk om gaat. Hoe kun je gedrag, emoties en overtuigingen veranderen. Programmeren klinkt technischer en bewuster dan dan het daadwerkelijk gaat. Maar door inzicht en bepaalde oefeningen kun je uiteindelijk heel makkelijk vaste denkpatronen veranderen en daarmee ook wat je voelt en hoe je op de wereld reageert.


Wat is NLP in de praktijk?

NLP gaat ook over hoe je nieuwe dingen kunt aanleren en oude dingen kun afleren

NLP is een heel effectieve manier om te ontdekken hoe je jezelf tegenhoudt of juist in beweging zet. Te ontdekken hoe je steeds weer onderhandelt tussen denken en doen, dromen en rationaliseren, tussen blijven staan en actie. Wie wint er, waarom en wat wil je eigenlijk écht?

NLP is een mindset (hoe kijk je tegen de wereld aan) en een verandermethodiek, waarbij bewust worden van patronen centraal staat. Hoe je je dat eigen maakt? Door te doen, te ervaren, te communiceren en onder de mensen te zijn. Daarom voegt een training zoveel toe! NLP kent een heleboel technieken waarmee je succesvol bij jezelf en bij anderen een aantal dingen kunt veranderen en verbeteren.


 

01790